TERKINI : ASTEROID SEBESAR BURJ KHALIFAH BERGERAK BERDEKATAN DENGAN PLANET BUMI BULAN FEBRUARI 2018

GALAKSI VIRAL - Sebuah asteroid sebesar bangunan Burj Khalifah,UAE akan bergerak melintasi Bumi pada tarikh 4 Februari 2018  ini. Asteroid ini diberi nama Asteroid 2002AJ129. Menurut NASA, walaupun jarak asteroid ini adalah 10 kali ganda antara jarak Bumi dan Bulan, namun, ia masih lagi berada di dalam parameter "berpotensi berbahaya". Jarak lintasan asteroid ini  ialah 4.2 juta kilometer dari Bumi. 

Menurut Ahli Sains Paul Chodas dari NASA berkata mereka sudah mengkaji asteroid ini selama lebih 14 tahun dan telah mengenal pasti laluan orbitnya nanti. Berdasarkan kajian mereka, asteroid ini tidak akan berpotensi merempuh Bumi untuk jangka masa ini dan juga untuk 100 tahun akan datang. Walaupun begitu, pihak NASA tetap mengambil langkah berjaga-jaga dan peka jika ada apa-apa perubahan mengenai pergerakan asteroid yang besar ini yang bakal melintasi Bumi pada awal bulan depan.

GALAKSI VIRAL
Blog Hiburan Informasi Kababoom
https://galaksiviral.blogspot.my/

Sumber : BusinessInsiderNASAASTRO AWANI, Google Image




31 ulasan:

  1. Semoga kita dilindungi... Nanti masa lintas tu kita nampak tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah. Aamin. Tak pasti samada kita boleh lihat dengan cara mata kasar sebab jaraknya sangat jauh. huhu. :)

      Padam
  2. Balasan
    1. Aah, besar. Huhu. Hope asteroid ini stay pada laluan asal dia. huhu.

      Padam
  3. ini lah kot kalau akhir2 zaman nanti yang akan berlanggar nnt ni ek..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sejak era awal 2000 an lagi , para saintis dah kaji hal ini sebab mmg kat luar angkasa banyak asteroid berpotensi untuk terlanggar planet2x tertentu. Lagipun, ada pendapat mengatakan kesan kawah di Bumi dan Bulan adalah hasil hentaman asteroid zaman dahulu kala. Macam asteroid yang bakal melintasi Bumi ini pun sudah dikaji 14 tahun lepas kak. huhu.

      Padam
  4. Besarnya asteroid Tu.. hebatlah kajian terhdp asteroid ni sejak 14 tahun dulu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hebat kan ahli saintis kan mama. GV respect mereka. huhu.

      Padam
  5. semoga dilindungi.. cikyan ada dengar berita gak psl ni, tapi xtau sgt psl nih.ni baru baca kat blog gv nih.. Allahurabbi, semoga semuanya baik2 sahaja laa.. takutnya.. macam2 boleh jadi kan.. gerun baca psl nih.. seramnya.. huhuhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah. Aamin. GV pun masa mula baca tu rasa takut juga. Huhu. Hope semua baik2x saja semua nanti. :)

      Padam
  6. Nauzubillah..takut juga ia menghentam bumi ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah tak kena Bumi kut kak. Huhu. Aamin. :)

      Padam
  7. Allah menciptakan bumi...begitu juga yang lainnya..moga ianya menjadi ilmu untuk kita semua dan bumi ini dilindungi sentiasa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul kak PC. GV setuju pendapat kak PC. Semoga Allah SWT melindungi kita semua. InsyaAllah. Aamin. :)

      Padam
  8. Semoga kita semua dalam lindungan Allah. agak besar jugak asteroid nya. Hm.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kak Ika. Besar juga asteroid ini. InsyaAllah. Aamin. :)

      Padam
  9. Balasan
    1. Betul tu Mr WP. Segalanya kerana ketentuan Allah SWT. :D

      Padam
  10. bsr gak tu smpi hmpr sm saiz burj

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kak Anies. Besar juga saiz asteroid tu kak. Huhu. :)

      Padam
  11. "asteroid ini tidak akan berpotensi merempuh Bumi untuk jangka masa ini" kita doa supaya tiada berlaku sesuatu yg tidak diingini..aminn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2x lah kita berdoa semoga dalam keadaan baik. InsyaAllah. Aamin. :)

      Padam
  12. semoga bummi aman ya
    asteroidnya besar

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah. Aamin. Semoga dalam keadaan yang baik. :)

      Padam
  13. Terima kasih singgah blog.. Blog ni byk info berguna...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih juga sudi singgah kak Mulan. Terima kasih sekali lagi kerana sudi baca blog GV. Nanti GV singgah kembali blog akak ya. :D

      Padam

Terima Kasih Sudi Baca & Komen. Nanti Saya Akan Singgah Blog Anda Pula. Semoga Semua Murah Rezeki & Berbahagia Selalu. InsyaAllah. Aamin. :D