LUKISAN PALING MAHAL DI DUNIA

Pernah tengok lukisan paling mahal di dunia ? Majoriti daripada kita kenal dan tahu lukisan Mona Lisa  yang sangat popular  di seluruh dunia itu. Namun, lukisan Mona Lisa ini tidak memegang rekod lukisan paling mahal dijual kerana ianya tidak dijual kepada orang awam. Apa yang menariknya, walaupun tidak dijual,  lukisan Mona Lisa ini adalah pemegang rekod insurans lukisan paling mahal di dunia iaitu sebanyak $800 juta sehingga tahun 2017. Lukisan ini disimpan dan dipamerkan di Muzium Lourve, Paris, Perancis sejak tahun 1797 lagi.
Oleh itu, mari kita lihat lukisan manakah yang pernah dijual dengan harga yang sangat tinggi di seluruh dunia ini dan adakah ia sehebat lukisan paling popular di dunia iaitu Mona Lisa ? Berikut ialah senarai lukisan mahal terbaru sehingga bulan November 2017.


LUKISAN PALING MAHAL DI DUNIA


01. SALVATOR MUNDI
HARGA JUALAN : $450 JUTA
PELUKIS : LEONARD DA VINCI
TAHUN DILUKIS : 1500
NEGARA : ITALI



02. INTERCHANGE
HARGA JUALAN : $ 303 JUTA
PELUKIS : WILLEM DE KOONING
TAHUN DILUKIS : 1955
NEGARA : BELANDA



03. THE CARD PLAYER
HARGA JUALAN : $266 JUTA 
PELUKIS : PAUL CEZANNE
TAHUN DILUKIS : 1892/93
NEGARA : PERANCIS


04. WHEN WILL YOU MARRY ?
HARGA JUALAN : $ 212 JUTA 
PELUKIS : PAUL GAUGUIN
TAHUN DILUKIS : 1892
NEGARA : PERANCIS 


05. NUMBER 17A
HARGA JUALAN : $ 202 JUTA 
PELUKIS : JACKSON POLLOCK
TAHUN DILUKIS : 1948
NEGARA : AMERIKA SYARIKAT



Hasil Lukisan Setsiri Silapasuwanchai


Sumber :  The Guardian.Comsetsiri-silapasuwanchai, Google Image

4 ulasan:

  1. lukisan no 2 tu sgt mngelirukan nk tgk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Too abstrak kan kak. GV pun tak tahu nak describe lukisan no.2 cmner. huhu.

      Padam
  2. Balasan
    1. Aah kak Hasliynda. Kalau kita dapat, kaya seumur hidup tu. huhu.

      Padam

Terima Kasih Sudi Baca & Komen. Nanti Saya Akan Singgah Blog Anda Pula. Semoga Semua Murah Rezeki & Berbahagia Selalu. InsyaAllah. Aamin. :D